“István, a Király” a Keszthelyi-öbölben-frissítve

Rekordszámú vitorlás versenyzett az István a Király Kupán

Minden eddiginél több, 74 hajó indult az idén a Nyugat-Balaton vitorlásversenyén, az István a Király Kupán. A Keszthelyi-öbölben tartott versenyen 194 vitorlázó mérte össze tudását, ami ugyancsak csúcsnak számít.

Az István, a Király Kupa vitorlásverseny csaknem 40 éves múltra tekint vissza, de az elmúlt három évben indult igazi fejlődésnek, és az idei érdeklődés a legszebb reményeinket is felülmúlta – mondta Gárdos Péter. A szervező Keszthelyi Túravitorlás Club (KTC) elnöke szerint a 74 induló hajó egyértelműen azt mutatja, hogy a sokáig belterjesebb rendezvény már nemcsak a nyugati medence, hanem az egész Balaton jegyzett és népszerű vitorlásversenyévé vált, ami segít abban, hogy Nyugat-Balaton is fontosabb szerepet töltsön be a tó sportéletében.

A növekedés látványos, hiszen a tavalyi 52 után az idén már 74 hajó indult, és a 2020-as 152 vitorlázót követően most már 194-en álltak rajthoz az István a Király Kupán. Az idén először pénzdíjas verseny Abszolút-1 kategóriáját az a Gardazzurra nyerte, amely a Kékszalagot is elhódította 2002-ben és 2004-ben. Az egyben a Szekszárdi Borok Nagydíját is elhódító Gardazzurra hajóként is kiemelkedett a mezőnyből, és Gárdos Péter szerint már az indulása is azt jelzi, hogy rangja lett ennek a versenynek. A számos hajóosztály, és az idén először elindított ifjúsági futam vitorlásai benépesítették a Keszthelyi-öblöt, amit azok is élvezhettek, akik csak a partról csodálták a vitorlások vetélkedését.

Gárdos Péter elmondta, hogy a verseny népszerűségének és sportékének növekedése mellett igazai közösségépítő eseménnyé vált az István a Király Kupa, hiszen az idén már több százan vettek részt az eseményhez kapcsolódó gasztronómiai és zenés programokon. Az elnök szerint az idei sikerek további lökést adhatnak a versenynek, amely néhány éven belül az egyik legnagyobb hazai vitorláseseménnyé és egésznapos turisztikai látványossággá válhat.

István, a Király Kupa a Szekszárdi Borok Nagydíjáért 2021.

Vitorlázó Ünnepet tartottunk idén is a KTC-ben, az Államalapításunk Ünnepén. Erre készültünk, ezért dolgoztunk közösen.
Akaratunkkal megegyezően, -de legbátrabb terveinket is felülmúlva- rendeztük meg idén is, az István, a Király Kupát.
Rekord létszámú hajóval és rekord számú vitorlázóval borítottuk be a Nyugat-i medencét, ez egyedülálló.
74 résztvevő hajó és 194 nevezett vitorlázó küzdött az elemekkel, hajójával és versenytársaival, ez pedig hatalmas eredmény! Idén már ifjúsági futammal is kiegészült a verseny, páratlan volt látni a sok sok Kicsik akaratát is! Vitorlázó tényezővé tettük a KTC-t és komoly vitorlázó eseménnyé, versennyé az István, a Király Kupát. A nívóssá vált verseny pedig, -túlzás nélkül írhatom ezt-, teljesen egyedi parti rendezvénnyel egészült ki, több száz csatlakozó vendéggel.
Ez pedig Nektek köszönhető, Klubtagjaink, Bérlőink, Szponzoraink, Támogatóink, Barátaink!
Köszönöm minden KTC Klubtagunknak, illetve Bérlőinknek a támogatást!
Köszönöm, Manninger Jenő Országgyűlési Képviselőnknek és Nagy Bálint Polgármesterünknek a visszatérő támogatást!
Köszönöm, Dósa Zsolt Bizottsági Elnök Úrnak, illetve a megjelent Önkormányzati képviselőknek a segítséget, részvételt!
Köszönöm Szpozorainknak, Barátaimnak, hogy segítenek évről évre, emelni a rendezvény ismertségét, nívóját, így:
Főszponzorunknak: Bánfi Zsoltnak – Csavarda
Névadó Szpnzorunknak: Szekszárdi Borászainknak, Vesztergombi Csabának, Mészáros Péternek és Bősz Adriánnak, Elekes Elődnek a koordinálást 
Farkas Csabának – Unicum, A Király Családnak – Sörművek
Szita Balázsnak – Mustár Bisztró – Hullám Fagyizó, Szita Gábornak – Halászcsárda
Fodor Márknak – Zenit Hotel Balaton, Bock Bisztró, Hetényi Tamásnak – West Balaton Sailing School
Csanádi Csaba – Vitorlásshop.hu, Barabás Istvánnak – Barabás Kertcentrum
Dr. Ódry Péter Versenyorvosunknak
Kayser Miklósnak és Ildikónak – Versenybizottságnak
Regényi Zsoltnak, Dóczi Péternek, Apjok Zsuzsának a motoros biztosítást
Beke Barna és Baj György, Rónaky Attila és Farkas Csaba, Barabás István, Ambrus Ádám- Sütésfőzés

Köszönöm Nektek és hatalmas öröm, hogy részese lehettem!

Célunk nem kevesebb,
Tovább erősíteni a KTC-t, az István a Király Kupát, a Vitorlázást, a Nyugat-i medencét, Keszthely vitorlás sportját!

Üdvözlettel:

Gárdos Péter
 KTC elnök

https://drive.google.com/drive/folders/1fjP3bX2xnpEK8AKwCfhxydeDr24QD1Hl

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fbit.ly%2Fistvan-a-kiraly-2021%3Ffbclid%3DIwAR1rvafGhB4VHW0Yt3v0Hx0zIW_zdbLkuFZo16cF2DCKxxxiZ9z4zzHevHU&h=AT2RGbegxvJeEKEcyS4qAR5Yopm6LZJ5Q6iQC0yh1V6ntDFBt1mBK-i_jinijgq-OHzYah2N9LcKVF0kheHWPIcqnzv7SDNLta6gSsDSUE5hNpy9TRR2Hq3cPquCzRPtEcyvL-sinONSpLx2zXDgjg

https://tvkeszthely.hu/hirek/8334-nepszeru-volt-az-istvan-a-kiraly-kupa

Minden eddiginél több versenyzőre számítanak a szervezők a Nyugat-Balaton vitorlásversenyén, az István a Király Kupán. A Keszthelyi-öbölben augusztus 20-án várhatóan 200 nevező és 60-70 hajó küzd majd Szekszárdi Borok Nagydíjáért.

Az István, a Király Kupa vitorlásverseny csaknem 40 éves múltra tekint vissza, de az elmúlt három évben indult igazi fejlődésnek – mondta Gárdos Péter. A szervező Keszthelyi Túravitorlás Club (KTC) elnöke szerint a sokáig belterjesebb rendezvényt szeretnék a Balaton egyik meghatározó vitorlás eseményévé tenni, ami segít abban is, hogy Nyugat-Balaton is fontosabb szerepet töltsön be a tó sportéletében.

Az érdeklődést jól mutatja, hogy már tavaly is 152-en neveztek 52 hajóval az István a Király Kupára, ami több mint duplája a korábbiaknak. Az elnök az előzetes érdeklődés alapján az idén ennél is több indulóra, 60-70 hajóra és 200 körüli nevezőre számít. A sportrendezvény növekvő jelentőségét igazolja az is, hogy az idén először pénzdíjas lesz a verseny, amelyen a Szekszárdi Borok Nagydíjáért mérhetik össze tudásukat az indulók több hajóosztályban. A 13 órakor startoló István a Király Kupát annak is érdemes figyelemmel kísérnie, aki csak gyönyörködni akar az északi partot is érintő vitorlásokban, hiszen egyszerre ennyi hajót ritkán láthat a Keszthelyi-öbölben.

Rekordnevezés várható a Nyugat-Balaton vitorlásversenyén.

Gárdos Péter elmondta: a Balaton nyugati medencéje némileg háttérbe szorult az elmúlt évtizedekben a vitorlássportban, és a KTC ezen akar változtatni a verseny fejlesztésével, ami közösségépítő esemény is egyben. Idén gasztronómiai és zenés programok is kísérik az István a Király Kupát, amit Keszthely városa mellett egyre többen támogatnak. Az elnök azt reméli, hogyha az érdeklődés továbbra is így nő, akkor néhány éven belül az egyik legnagyobb hazai vitorláseseménnyé és egésznapos turisztikai látványossággá válhat az István a Király Kupa.